sobota 22. července 2017

St. Maries de la Mer

Svaté Marie z moře. Jméno vesnice vychází z legendy o třech biblických Mariích, které sem snad kdysi připluly na loďce až ze Svaté země. V jejich příběhu hraje roli také černá Sára, patronka Romů.
Každým rokem v květnu se tu konají velké Romské oslavy.

 Pár let po Ježíšově ukřižování vypuklo v dnešním Izraeli pronásledování křesťanů. Tehdy se židé rozhodli, že se musí nadobro zbavit některých oddaných Kristových stoupenců.
Posadili je tedy na loď bez vesel a plachty a poslali je vstříc širému moři. Různé verze legendy přitom mluví o
různých postavách, které byly tímto způsobem vyhnány. Většinou se však shodují v tom, že loďka v roce 40 n. l. zázrakem dorazila k břehům Provence, kde se pozdější světci rozdělili a vydali různými směry šířit na jihu Francie křesťanství.

Tři Marie a Sára
Na lodi byly tři Marie – Máří Magdalena, Marie Jakubova – sestra Panny Marie a matka apoštola Jakuba mladšího - a Marie Salome, matka apoštola Jana a Jakuba staršího. S nimi se snad do Provence dostal i Lazar se svou sestrou Martou.
Máří Magdalena pokračovala do jeskyně St. Baux, svatá Marta do Tarasconu a Lazar do Marseille. Dvě Marie zůstaly tam, kam loďka doplula - tedy toto místo.

V tomto příběhu vystupuje ještě jedna důležitá postava – žena černé pleti jménem Sára, které se přezdívalo "Egypťanka". A zde se opět verze příběhu liší. Katolíci věří, že Sára byla služebná Marie Jakubovy a Marie Salomé a plula na lodi ze Svaté země spolu s dalšími postavami.

Provensálci však mají odlišnou legendu, a sice že se Sára s Mariemi setkala až v Provence a byla první osobou, která rozpoznala jejich svatost. Možná je také zachránila ve chvíli, když se jejich člun převrhnul.

V místním kostele (kostel Marií) jsou  údajně ukryty ostatky všech tří žen. V kryptě kostela stojí socha černé Sáry, která je oblečena do nádherných šatů a ozdobená šperky a třpytivými cetkami a romskými dary.

 V období květnových oslav se první den koná slavnostním procesí, v jehož čele jedou na bílých koních camargueští kovbojové, vynáší z kostela sochu černé Sáry. Ta je odnesena až do moře, kde ji požehná biskup a pak za velkého jásotu ji vrací zpět do kostela. Druhý den jsou pak k moři odnášeny sochy svatých Marií umístěné do dřevěné bárky.

Myslím si, že v tom květnu v době romských oslav to musí být podívaná :-)


Kostel Marií.






konec 3. den.

2 komentáře:

  1. Zajímavé místo, i díky legendám a moře průzračné... slyším šplouchání vln.

    OdpovědětVymazat
  2. tahle vesnička má svoji býčí arénu, konají se tady krvavé býčí zápasy. celá ta vesnice působí opravdu jak někde ve Španělsku. :-)má to takovou atmosféru.
    i ta francouzština tady zní jinak. V restauracích se podávají místní speciality jako plody moře a býčí steaky. Tady bylo dost času, tedy pro lidi co nešli do ornitologického parku, takže koupání, městečko, kostel byl teda zavřený, mají tu i místní muzeum právě ohledně téhle legendy o Mariích, nezačala tady ještě hlavní turistická sezona. Já jsem jen šla ke kostelu, lehce prošla vesničku směrem k moři a tam se koupala. Voda ledová, musím říct. Ledová, jak jsem to vůbec nečekala. Kolem deváté večer jsme odjížděli na hotel.

    OdpovědětVymazat